Mad
Husk at spise alle måltider og spis gerne rigeligt. Kroppen bruger energi på at hele Såret. Spis blød, evt. flydende, tempereret eller kold mad det første døgn. 

Blødning
Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud end det er, fordi blodet blander sig med spyttet. Lad være med at skylle munden den første dag efter indgrebet, det vil kunne fremprovokere en efterblødning. Regulær blødning kan i visse tilfælde stoppes, hvis man bider sammen på et stykke gaze eller lign. I 15 til 20 minutter. Standser blødningen ikke herefter, kontaktes klinikken, eller eventuelt skadestuen. 

Mundskylning
For at holde såret rent, kan der skylles med desinficerende mundskyllevæsker (0,1% Clorhexidin, Hibitane, Hexoral, Corsodyl) 2 gange dagligt i 3-5 dage. Disse kan købes på apoteket (håndkøb). Mundskylning kan ikke erstatte almindelig tandbørstning, og bør undgås de første timer efter operationen. Lad vær med at skylle lige før eller efter tandbørstning, da tandpasta ophæver den bakteriedræbende virkning af Clorhexidin. 

Tandbørstning
Det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. Husk derfor at børste tænderne normalt, men pas på ikke at børste nær ved såret. 

Særlige forhold
Udover overnævnte generelle forhold der gælder for de fleste operationer i mundhulen, kan særlige forhold gælde i dit tilfælde. Vi vil i sådanne tilfælde gøre opmærksom på det umiddelbart efter operationen. Såfremt du har spørgsmål eller forhold du ønsker at konferere med os, er de velkommen til at kontakte os på klinikkens telefon- og faxnumre. 

Efter operationen
Efter operationen i munden skal såret have fred til at hele. Hævelse og smerter er ikke unormalt og der kan også komme misfarvning af huden-ligesom et "blåt øje" Hvis du har fået fjernet visdomstand, kan gabeevnen være nedsat i nogle dage. Nedenstående forholdsregler kan hjælpe i de fleste tilfælde. 

På selve dagen
Vent med at spise til bedøvelsen er væk, da man kan bide sig i tunge, læbe og kind. Hold dig i ro, undgå hård fysisk anstrengelse, og lad være med at pille i såret. 

Søvn
Husk smertestillende tabletter, inden du skal sove første døgn. Brug en ekstra hovedpude, så hovedet ligger højt. 

Hævelse
Kun de færreste slipper for hævelse i det opererede område. Det er en normal reaktion og ikke udtryk for betændelse. Ispose Kan anvendes lokalt over betændelsen det første ½ døgn efter operationen. Hævelsen vil være størst dagen efter indgrebet, og kan vedblive i 2-5 dage. Hvis hævelsen pludselig tiltager efter et par dage, samtidig med stigende temperatur, så kan der være tale om begyndende infektion, og du skal kontakte klinikken, eller eventuelt egen læge. 

Smerter
Når bedøvelsen er væk, kan der komme ømhed og nogen smerter. Det er bedst og behageligst at undgå smerter, så tag 2 tabletter Panodil á 0,5 g (Paracetamol, Pamol eller lign.) inden lokalbedøvelsen holder op og fortsæt med at tage 2 tabletter 3-4 gange dagligt, hvis nødvendigt. (Børn skal følge brugsanvisningen). Recept på smertelindrende medicin kan være udleveret, og bør anvendes som anført på recepten. Kommer der alligevel stærke smerter, bør du kontakte klinikken.

Printervenlig udgave klik her.

Tandklinikken Frederikssund ApS | Færgeparken 22-23, 3600 Frederikssund

| Tel: 47310442 | Mail: info@tandklinikken-frederikssund.dk